5.10.2015

Thangka-taiteen kurssi

Aurinkoruudussa järjestettiin 4.-5.10. tiibetiläisen thangka-taiteen kurssi. www.ligmincha.fi mahdollisti kolme thangka-maalaus kurssia Suomessa, yksi Tampereella, yksi Helsingissä ja Jyväskylässä tämä viimeinen kurssi. Tässä muutama dokumenttikuva työskentelystämme, mutta ensin kurssi-info.

Mitä on thangka-taide?
Tiibetiläinen thangka-maalaaminen on ikivanha buddhalainen taidemuoto, jota on harjoitettu Tiibetissä 1200-luvulta lähtien. Perinteisesti maalaus on tehty käsintehdylle puuvillakankaalle ja kehystetty koristeellisin silkkikankain. Ihmiset käyttävät Thangkaa useimmiten meditaation tukena ja sitä pidetään alttarihuoneessa tai luostarissa. Thangkoja voidaan myös tilata erityistapauksissa, kuten henkilön sairauden tai kuoleman yhteydessä. Thangkan tilaamisen ajatellaan luovan paljon positiivista energiaa itselle tai toiselle.

Kurssin sisältö
Kahden päivän kurssilla keskitytään tiibetiläiseen thangka-piirtämiseen, joka on ensimmäinen vaihe thangka-maalausta valmistettaessa. Kurssilla piirretään perinteisen thangka-kuvaston perusaiheita, kuten buddhan kasvot ja vartalo, maisema, symbolit ja tausta. Kurssin aikana saat myös tietoa kokonaisen thangka-maalauksen valmistamisen eri vaiheista.

Opettaja
Tiibetiläinen thangka-maalari Tashi Gyaltsen on syntynyt vuonna 1980 Orissassa, Intiassa. Vuonna 1998 hän tutustui ensimmäistä kertaa Thangka-maalaamiseen Dharamsalassa (Library of Tibetan Works and Archives) opettajanaan Ven Sangye Yeshi, josta tuli hänen ensimmäinen opettajansa. Tashin muut opettajat ovat Mestari Kelsand Lodoe Oshoe ja edesmennyt Mr. Sonam Wangchuk, jotka ovat molemmat olleet Hänen Pyhyytensä Dalai Laman henkilökohtaisia luottomaalareita ja kuvanveistäjiä. Tällä hetkellä Tashi asuu Dharamsalassa, Intiassa. Hän jatkaa ammatillista kehittymistään opettajansa Kelsang Lodoe Oshoen johdolla syventäen omaa harjoitustaan thangka-maalaamisesta ja patsaiden maalauksesta.Opettelimme siis ensin buddhan kasvojen mittasuhteet sekä kasvojen piirtämistä, joka on hyvin tarkkaan määritelty. Sitten siirryimme istuvan buddhan piirtämiseen. Siinä myös mittasuhteiden oltava, kuten thangka-taiteessa määritelty. Muotojen ja linjojen tavoitteena aina sama kaarevuus ja pehmeys. Opettajamme Tashi näyttää mallia istuvan buddhan piirtämisessä. Lopuksi pääsimme kokeilemaan piirretyn kuvan ääriviivojen maalaamista hyvin ohuella siveltimellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti